Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, δεν θα υποστηρίξουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, αλλά πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για την συγκράτηση των τιμών. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg κάποιοι υπουργοί υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ συζητείται και η ιδέα κοινών αγορών στην ΕΕ. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν την φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών αλλά και την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. 

Γερμανία και Αυστρία τάσσονται κατά του πλαφόν

Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη την Αυστρία.

«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.

Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Όπως είπε, στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή τον διαχωρισμό των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο. Ουσιαστικά, θα συζητηθεί το σενάριο μίας έκτακτης και εκ θεμελίων αλλαγής στο ενεργειακό σύστημα της Ε.Ε., μία διαδικασία η οποία αναμένεται να είναι περίπλοκη και μακρά. Ωστόσο, δεδομένης της εκτόξευσης των…