Νέο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της COP27 που δόθηκε στην δημοσιότητα σχετικά με την χρηματοδότηση των διευθετήσεων που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές αναφέρει ότι θα υποστηριχθούν «εκείνες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Η νέα ρήτρα ορίζει με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με προηγούμενες αναφορές τις χώρες εκείνες που ενδέχεται να ωφεληθούν από το νέο ταμείο η σύσταση του οποίου προτάθηκε κατά τις συνομιλίες στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Η έκκληση αναπτυσσομένων χωρών για ένα ταμείο κλιματικών ζημιών κυριάρχησε στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες σπρώχνοντας πιο πέρα το προγραμματισμένο για χθες, Παρασκευή, κλείσιμο της διάσκεψης καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Έπειτα από χρόνια αντίστασης των πλούσιων χωρών στις εκκλήσεις των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές χωρών για χρηματοδότηση των «απωλειών και των ζημιών», η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει ένα νέο ταμείο, αν αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως η Κίνα, πληρώσουν επίσης γι’ αυτό, αντί μόνον οι περιοχές που εκπέμπουν ιστορικά υψηλούς ρύπους, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

H Κίνα χαιρετίζει τις «εποικοδομητικές σινοαμερικανικές συνομιλίες»

Ο απεσταλμένος της Κίνας για το Κλίμα Σιέ Τζενχουά χαρακτήρισε “πολύ εποικοδομητική” την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι που τερματίζει το πάγωμα της συνεργασίας των δύο χωρών που είναι και οι δύο μεγαλύτεροι παγκόσμιοι ρυπαντές.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών της COP27 του ΟΗΕ για το Κλίμα αφού ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν στην επανάληψη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

Το Πεκίνο, οργισμένο από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, διέκοψε τις συνομιλίες τον Αύγουστο.

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αναγκαία και κατά το παρελθόν είχε αποτελέσματα κατά την διάρκεια των διεθνών διασκέψεων για το Κλίμα, όπως η διάσκεψη του Παρισιού του 2015, που αποδείχθηκε σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής απορρύθμισης.

Οι συνομιλίες υπήρξαν “ειλικρινείς, φιλικές, θετικές και στο σύνολο πολύ εποικοδομητικές”, δήλωσε ο Σιέ.

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε μετά την COP αυτή τις συνομιλίες μας με συναντήσεις τετ-α-τετ”, δήλωσε ο κινέζος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι γνωρίζει τον Τζον Κέρι εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Ωστόσο επεσήμανε τις διαφορές που παραμένουν με τις δυτικές χώρες και απέρριψε την ιδέα ότι η Κίνα -η οποία έχει γίνει η δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη – δεν θεωρείται πλέον αναπτυσσόμενη χώρα.

Σύμφωνα με την συνθήκη του ΟΗΕ του 1992, οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να βοηθήσουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ενεργειακή τους μετάβαση και στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή.

Η συνθήκη του Παρισιού, είπε ο Σιέ, προβλέπει επίσης “σαφέστατα ότι η ευθύνη για την οικονομική βοήθεια ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες”.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο ακανθώδους συζήτησης κατά την COP27 για την σύσταση ταμείου “απωλειών και ζημιών” που θα προορίζεται για τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστήριξε ότι η Κίνα και η Σαουδική Αραβία κυρίως, που έχουν πλουτίσει σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, οφείλουν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι το ταμείο θα πρέπει να προορίζεται για τις “ευάλωτες” χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από αυτές αποκλείεται η Κίνα.

“Ελπίζω ότι θα προορίζεται για τις εύθραυστες χώρες αρχικά. Αλλά οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες” στο σύνολό τους, είπε ο Σιέ, εννοώντας ότι η Κίνα περιλαμβάνεται σε αυτές.

Πηγή: skai.gr