Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πρεμιέρα σήμερα για το fuel pass 2 και πλέον περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων ( μηχανών ή αυτοκινητών) εχουν στην διάθεση τους 29 ημέρες, έως τις 29 Αυγούστου, για να υποβάλουν την αίτηση τους. Όπως και στην πρώτη έκδοση του fuel pass, η πλατφόρμα του gov.gr – Fuel Pass θα ανοίξει σταδιακά, με βάση το λήγοντα ΑΦΜ. Σήμερα δικαίωμα υποβολής έχουν οι λήγοντες σε 1,2,3, Αύριο , 2 Αυγούστου οι 4,5,6,7 και την Τετάρτη οι 8,9 και 0. Από 4 Αυγούστου δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για τις αιτήσεις.

Η πίστωση των χρημάτων θα γίνεται 3 ημέρες, αφού η εγκριθεί η αίτηση του ενδιαφερόμενου και αφορά στην περίοδο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ζευγάρι έχει εισοδηματικό όριο τις 33.000 ευρώ, ζευγάρι με 1 τέκνο τις 36.000€ για να φτάσουμε στο ζευγάρι με 4 τέκνα και τις 45.000€.

Εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει να λάβει τα χρήματα σε άυλη κάρτα τα ποσά κατανέμονται ως εξής :

  • 100 ευρώ για αυτοκίνητα στην νησιωτική Ελλάδα πλην Κρήτης
  • 80 ευρώ για αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • 70 ευρώ για μηχανές στα νησιά και
  • 60€ ευρώ για μηχανές στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό τότε το ποσό μειώνεται κατά 15 ευρώ. Δηλαδή :

  • 85€ για αυτοκίνητα στην νησιωτική Ελλάδα πλην Κρήτης
  • 65€ για αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • 55€ για μηχανές στα νησιά και
  • 45€ για μηχανές στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Όπως και με το fuel pass 1 , οι πιο τυχεροί είναι οι κάτοχοι πετρελαιοκίνητων, οι οποίοι εκτός από την επιδότηση , απολαμβάνουν και στην αντλία τη μείωση των 15 λεπτών λόγω της κρατικής ενίσχυσης.

Η επιδότηση στη βενζίνη θα γίνει με βάση τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2021, δηλαδή τις φετινές. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχετε υποβαλει ακόμη φορολογική δήλωση δεν μπορείτε να πάρετε το fuel pass , γι’αυτό σπεύστε. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε…