Την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια -κυρίως- στις χώρες του Νότου και ειδικότερα στην Ελλάδα, συνδέει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

H εφημερίδα αναφέρεται στη στάση των χωρών του Νότου στην πρόσφατη σύσκεψη για την Ενέργεια: «Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, μην έχοντας ξεπεράσει ακόμη τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, δείχνουν ελάχιστη κατανόηση για το ότι η βιομηχανία της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής  οικονομίας της Ευρώπης απειλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου. Αυτό εξηγεί τον συμβιβασμό της Συνόδου Κορυφής και την περιορισμένη προθυμία χωρών όπως η Ισπανία, η οποία άλλαξε εγκαίρως τις εισαγωγές ενέργειας με μεγάλες δαπάνες, να υποστηρίξουν τελικά την εκστρατεία εξοικονόμησης αερίου. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Πούτιν θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατά το δοκούν, αν δε αυτή διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα εξελιχθεί η εσωτερική πολιτική συζήτηση στη Γερμανία και από το αν το Βερολίνο δείξει προθυμία να σπάσει ταμπού στην ενεργειακή πολιτική».

Επί της ουσίας, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι το Βερολίνο βρίσκει μπροστά του τις συνέπειες από τις πολιτικές που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια κατά του Νότου. Η αναφορά στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς για μία 10ετία, η Γερμανία εφάρμοσε στην Ελλάδα τις πλέον απάνθρωπες πρακτικές, οδηγώντας στην κατάρρευση της οικονομίας, στην καταρράκωση του μέσου εισοδήματος και στην εκτόξευση της ανεργίας, η οποία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας, σε συνάρτηση με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, ένα διαρκές εκρηκτικό περιβάλλον.

Τα παιχνίδια της Ρωσίας με τον Nord Stream 1 και η πίεση στο Βερολίνο

Διευθυντικό στέλεχος της ρωσικής Gazprom δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.

Η Siemens Energy δήλωσε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

Η Ρωσία έχει επικαλεστεί…