Πάνω από 1,9 εκατ. καταναλωτές ρεύματος ενημερώθηκαν για τα εκκαθαριστικά των αιτήσεών τους στο πρόγραμμα Power Pass και από την Παρασκευή (15/7) θα αρχίσουν οι πληρωμές, με την εμφάνιση των χρημάτων που αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση, στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης του ρεύματος και τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά που αναλογούν στους καταναλωτές, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό του υπουργείου.

Όσον αφορά στις πληρωμές της περιόδου από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, τα ειδοποιητήρια εστάλησαν στους περισσότερους λογαριασμούς, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Για τους υπόλοιπους 600.000 δικαιούχους, στους οποίους δεν έχει κοινοποιηθεί η εκκαθάριση της αίτησής τους, η αποζημίωση θα κατατεθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος που γίνεται στα στοιχεία των δηλώσεων.

Η αναδρομική αποζημίωση για τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αφορούσε αρχικά το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα.

Τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου τα αναδρομικά του Ιουνίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνολική επιβάρυνση των νοικοκυριών από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το προηγούμενο επτάμηνο ήταν 500 εκατ. ευρώ και η αναδρομική αποζημίωση φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί των σταδίων της αίτησης;

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ: o χρήστης δεν έχει πατήσει “υποβολή αίτησης”.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: έχει απορριφθεί η αίτηση. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλαχθούν και να επανυποβληθούν.

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων.
– αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
– αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

ΥΠΟ…