Ο Μπάιντεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του Ερντογάν για F-16, ωστόσο το Κογκρέσο θέτει προϋποθέσεις και αυτό μπορεί να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά

Στο τουρκικό αίτημα για F-16 στις ΗΠΑ αναφέρεται δημοσίευμα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RND) με τίτλο «κίνδυνος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς βορρά. Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για τον Ερντογάν; Το αμερικανικό Κογκρέσο βάζει φρένο στην προμήθεια οπλικών συστημάτων του Μπάιντεν».

Το ζήτημα της απόκτησης νέων F-16 από την Τουρκία και της αναβάθμισης των παλιών απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ με τον ανταποκριτή του RND στην Αθήνα να σχολιάζει ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μαχητικά F-16. Ωστόσο το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον θέτει προϋποθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά, που ήδη θεωρείται σίγουρη».

Διαβάστε επίσης: Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ο Παναγιωτόπουλος – Στην ατζέντα των συνομιλιών τα F-35

Η αμερικανική τροπολογία

Αναφέρεται δε στην υπερψήφιση από το Κογκρέσο της τροπολογίας που αφορά τα οπλικά συστήματα που ζητά η Τουρκία και η οποία προβλέπει ότι η προμήθεια των F-16 θα εγκριθεί μόνο εφόσον η Τουρκία δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη αυτά για να πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω την ελληνική επικράτεια.

Παραβιάσεις

Τι δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 2.377 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως αναφέρει οι υπερπτήσεις απευθείας πάνω από ελληνικά νησιά οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνει το δημοσίευμα, που υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κογκρέσο είχε προειδοποιήσει για την αυξανόμενη αποσταθεροποίηση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και είχε απευθύνει έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να το σκεφτούν πριν αποφασίσουν την προμήθεια οπλικών συστημάτων στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Η προειδοποίηση είχε αποτέλεσμα

Η προειδοποίηση αυτή φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον…